Exkursionsrapporter 2022

 

17:e november, 2022Skrivet av Petter Kylefors

Årets höstresa gick åter till södra Halland och nordvästra Skåne efter en lång rad år på Öland. Läs exkursionsrapporten och artlistan i länkarna nedan.

Rapport höstresa oktober 2022

Artlista höstresa 2022

10:e aug, 2022Skrivet av Leif Sundin

Tisdagsutflykt 9 augusti 2022. I en solig och skön kväll mötte ett gäng glada skådare upp vid Pilkrogsviken. Väl där observerade vi 6 ljungpipare ett par buskskvättor och 4 skogsduvor. Det fanns också gott om tofsvipor. Andra vadare som syntes var bl.a. 4 svartsnäppor, några grönbenor, en gluttsnäppa, 4 brushanar och 5 enkelbeckasiner. En brun kärrhök gjorde ett svep över vattnet. Färden gick sedan vidare till Häggnäsviken där vi kunde njuta av en del vadare samt snatteränder, skedänder och bläsänder. Några tranor syntes på den bortre stranden. 100-tals sothöns simmade en bit ut. Vi fick också bevittna något lite märkligt då en sädesärla vilt jagade en betydligt större gluttsnäppa. En törnskata satt uppe i ett träd och spanade och en fiskgjuse cirklade över vattnet. Från Häggnäsviken bar det sedan av till Tullgarnsnäs där det obligatoriska fikat intogs. Vi observerade 2 havsörnar, enkelbeckasiner, kärrsnäppor, rödbenor, 2 skogsduvor, 7 gråhägrar, ett antal krickor m.fl. andfåglar. En skarpögd skådare hittade också en mosnäppa tillsammans med ett gäng större strandpipare. Sammanfattningsvis en härlig och givande eftermiddag / kväll.

14:e juni, 2022Skrivet av Petter Kylefors

Årets nyhet i programmet var resan till södra fjällen 9-12 juni. I länkarna nedan finns en rapport samt listan över alla arter som sågs under resan.

Rapport fjällresa juni 2022

Artlista fjällresa juni 2022

15:e maj, 2022Skrivet av Petter Kylefors

Efter uppehåll under pandemin kunde årets långa vårutflykt bli av med samåkning upp till Hjälstaviken öster om Enköping. Kvarvarande skurar efter ett tidigare regnväder gjorde början av kvällen växlande mellan lugnt/soligt och blåst/regn. På fälten nära parkeringen fanns en hel del grågäss och tranor samt ett 40-tal brushanar med hanarna olika i vackra spelfjäderdräkter. Detta blev också ett återkommande tema på flera platser i området under kvällen. Svarta, vita, roströda och gulbeige brushanar i olika variationer som även spelade lite. Längs stigen mot tornet fanns en del mindre flockar vitkindade gäss men inga ovanligare arter gäss. Vi tyckte att mängden änder och vadare annars var lite färre än vanligt. Men ett flertal årtor, skedänder, snatteränder och krickor kunde ändå avnjutas. Vi hade hoppats på svarttärna och dvärgmås men den här dagens fanns inga på plats i viken. Runt tornet fanns större antal grönbenor i de blöta gräspartierna. Antalet skrattmåsar på fälten och på de nyligen röjda öarna ute i viken var imponerande. Flera par brun kärrhök, en fiskgjuse samt en obestämd sparv/duvhök blev det skrala facit på rovfågelsidan. Vädret blev bättre senare på kvällen och då kom även dagens höjdpunkter bland våra observationer. I vassarna kring WWF-spången i södra delen fanns ett flertal vassångare och vi fick se ett sjungande exemplar på mycket fint avstånd i en mindre buske. Här fanns även rörsångare, sävsångare, vattenrall och rördrom. Tack vare att vinden avtog gjorde vi ett försök på dubbelbeckasin uppe vid de klassiska strandängarna i nordvästra delen av området. Längs vägen dit sågs en trolig jorduggla av en av deltagarna. Vi hade inte mer än kommit på plats vid ängarna förrän vi hörde spel. Vi bedömde att det var en handfull dubbelbeckasiner som spelade och de var på riktigt kort avstånd från stigen. Några kunde även ana beckasinerna i kikaren trots skymningsljuset. En riktig höjdarupplevelse som pricken över i på en lyckad tur.

9:e maj, 2022Skrivet av Petter Kylefors

Vår svit av vackert väder på fågelskådningens dag håller i sig och det blev en fin morgon för 10-talet deltagare som gick turen förbi Västerviken, genom Djurgården och avslutade vid Häggnäsviken-tornet. På fälten vid Västerviken fanns grågäss och kanadagäss samt en del tofsvipor. På strandängen hade en havstrut hittat ett byte av något slag. Vid trädgårdarna och häststallet hördes rödstjärt och svartvit flugsnappare sjunga. Längs med turen genom skogen kunde vi studera spelflygande trädpiplärka. Under den sedvanliga fikastunden på höjden i Djurgårdens norra del hörde vi en rad sjungande fåglar såsom lövsångare, bofink, göktyta, taltrast och rödhake. Gröngöling och större hackspett hördes och en spillkråka födosökte i den glesa skogen. Vid biodammarna i närheten av tornet fanns en sjungande törnsångare, några steglitser och från sumpskogen hördes svarthätta. Från tornet sågs en rad olika arter av vadare, sjöfågel och rovfågel. Några äldre havsörnar kacklade från träden på andra sidan och en fiskgjuse tog höjd över viken men jagade inte, troligen p g a örnarnas närvaro. Långt in i viken fanns 7 st svartsnäppor. På närmare håll sågs brushane, gluttsnäppa, rödbena och mindre strandpipare. På och över vattnet fanns t ex vigg, knipa, storskrake, snatterand, kricka, storskarv och fisktärnor. Några av deltagarna avslutade den lyckade morgonen med en biltur för att besöka inre delen av Häggnäsviken där grönbenor kunde läggas till vadarlistan och ett antal vackra nordliga gulärlor sågs.

5:e mars, 2022Skrivet av Petter Kylefors

Vårt bidrag till årets örnräkning inhämtades för femte året i rad från Slessberget på Mörkö. Vi rapporterade som mest 7 olika individer sedda under en 15-minutersperiod. Totalt räknades i hela området 155 havsörnar oc 5 kungsörnar. Flest sågs i Hjälmaren med omnejd med 62 st. Västra Mälaren hade 39 st och Östra delen 36 st. Mer information finns på Fältstationen Rördrommens:

Rördrommens hemsida